Udviklingen mellem Danmark, Grønland og Færøerne går rasende stærkt og stor interesse udefra øger yderligere dynamikken; mest spektakulært illustreret, da USA’s præsident Trump i august 2019 bekræftede, at han og hans stab i Det Hvide Hus i nogen tid havde diskusteret et opkøb af Grønland.
Klimaforandringerne og nye fremtidsvisioner i alle tre dele af kongeriget udfordrer os og skaber et voldsomt behov for fornyet oplyst og demokratisk samtale. Det samme gør klimaforandringerne i Arktis og det hastigt voksende globale fokus på regionen. I snart ti år har jeg forsøgt at bidrage til denne debat med mine bøger, foredrag, artikler, events, tv-udsendelser og som moderator på et stort antal konferencer og seminarer om Arktis.
Stærke kræfter i Danmark vil gerne udvide kongerigets engagement i Arktis, sikre rigsfællesskabet med Færøerne og Grønland, deltage i det internationale samfunds forsøg på at sikre den rigtige, bæredygtige udvikling i Arktis. De taler om Kongeriget Danmark som en arktisk stormagt. Det er der ikke nødvendigvis noget galt med, men alt for mange ved alt for lidt om Arktis, om Grønland og om Danmarks arktiske engagement. Det betyder, at beslutningstagerne savner modspil, når de indretter det nye Arktis og dermed designer vores fælles fremtid. Et sådant demokratisk underskud er ikke sundt for nogen, så jeg gør, hvad jeg kan, for at dele min viden og observationer.
Især på Grønland og i perioder på Færøerne har ønsket om selvstændighed været en væsentlig politisk kraft. I sær i Grønland er der et markant pres for øget selvstændighed, et ønske om at give de grønlandsktalende en mere central plads i samfundet, sikre at erhvervslivet arbejder til fordel for et mere økonomisk uafhængigt Grønland og i sidste ende selvstændighed.
Mit arktiske projekt betyder forhåbentlig, at flere får mulighed for at deltage i debatten om rigsfællesskabets fremtid på et oplyst grundlag. Det handler om vores forhold til Grønland og Færøerne, hvordan majoriteten i riget gebærder sig i forhold til de to mindre folkeslag i Nordatlanten, om vores forståelse af os selv som folk og nation; om 300 års fælles historie – man kan også sige at det handler om vores folkesjæl eller identitet. Og om, som de siger i Grønland, at tage ansvar. Danmark har et medansvar for at forhindre yderligere klimaforandringer i Arktis, i den sikkerhedspolitiske udvikling i Arktis, biodiversiteten og vores forhold til vores arktiske naboer – Rusland, Canada, Norge, USA, Sverige, Island og Finland. For slet ikke at tale om Kina og alle de andre nationer, der hastigt zoomer ind på det arktiske.
Mit arktiske projekt sigter på at få Arktis langt højere op på dagsordenen i undervisningssektoren, i medierne og hjemme ved spisebordet. Ellers får vi ikke stoppet det hul i den demokratiske samtale, der er opstået, mens udviklingen i Arktis løb foran.
Ring, skriv eller find mig gerne på Facebook.