Skal vi sælge Grønland til USA?
Foredrag om Danmarks mest presserende udfordring
Den 18. august 2019 bekræftede den amerikanske præsident Donald Trump, at han og hans medarbejdere i Det Hvide Hus i Washington i nogen tid havde diskuteret, om USA bør købe Grønland.
Statsminister Mette Frederiksen afviste tanken som absurd, og med ét forstod vi, at der hersker vidt forskellige fortolkninger af, hvordan man bør opfatte Grønland i henholdsvis København og Det Hvide Hus i Washington.
Donald Trump fik stort set alle i Danmark til pludselig at diskutere Grønlands betydning for Danmark og Grønlands voksende betydning for resten af verden. Vi blev pludselig mindet om, at USA også i 1946 foreslog at købe Grønland.
Vi blev også igen mindet om, at mange i Grønland ønsker at løsrive sig fra Danmark. Og at Grønland udgør 98 procent af kongerigets territorium. Få dage efter at Donald Trumps tanker om at købe Grønland blev kendt, opfordrede flere grønlandske politikere til forhandlinger direkte mellem Grønland og USA, sådan at de fordele Grønland måske kunne høste, hurtige kunne kortlægges.
Jeg har beskæftiget mig med forholdet mellem Danmark, Grønland og USA i de seneste ti år. Jeg skrev om Donald Trumps købstanker i Weekendavisen og i USA på ArcticToday.com, og jeg optrådte på en række danske og udenlandske tv-kanaler. I 2017 var jeg den første journalist, der interviewede Mette Frederiksen om hendes syn på Grønland — kort før hun blev statsminister; et interview der indgik i bogen “Hvis Grønland river sig løs” (2018).
Jeg har også skrevet om den seneste meningsmåling i Grønland, der viser, at 67 procent af de grønlandske vælgere støtter visionen om et uafhængigt Grønland. Alle de store politiske partier i Grønland arbejder på Grønlands løsrivelse fra Danmark, og Grønlands første forfatning er ved at blive skrevet.
Samtidig trækker beslutningstagerne i Danmark i anden retning. Stadig flere danske politikere er optaget af at bevare rigsfællesskabet – af politiske, historiske og kulturelle årsager. Tidligere Statsminister Lars Løkke Rasmussen arbejdede hårdt på sagen, senest med en investering på 700 millioner i nye lufthavne i Grønland. Grønland udgør som nævnt 98 procent af kongerigets territorium, og sammen med Grønland har Danmark en række store muligheder, international betydning og ansvar. Danmark vil gerne opfattes som en seriøs aktør og en attraktiv samarbejdspartner i Arktis.
Den arktiske region er på få år blevet en af verdens mest dynamiske. Klimaforandringerne optager os alle — og der er store sikkerhedspolitiske forviklinger.
Som Donald Trump illustrerede, er USA, Rusland og Kina alle stærkt optaget af det nye Arktis og af Grønland. USA vil snart igen vil åbne diplomatisk kontor i Nuuk, Thule-basen er stadig vigtig for USA’s forsvar og det er sandsynligt, at USA snart igen vil ønske at øge sin militære tilstedeværelse i Grønland.
Grønland og Danmark har været tæt vævet sammen i de seneste 300 år, men modsætningerne er stadig markante. Findes der konstruktive løsninger? Hvad skal vi stille op med USA’s interesse? Hvad skal vi mene om rigsfællesskabets fremtid? Booker du et foredrag her, skal jeg gøre, hvad jeg kan for at lægge styrke debatten. Jeg forsøger ikke at levere løsninger og jeg tager ikke stilling til, hvordan samarbejdet mellem Danmark og Grønland bør formes i fremtiden, men jeg kommer meget gerne og deler min viden som grundlag for grundig og mere oplyst debat.
Fordraget er gennem-illustreret med cirka 75 nøje udvalgte aktuelle fotografier og kort. Foredraget er designet til at skabe debat og interaktion og kan tilpasses gymnasier eller andre særlige målgrupper.